François Servais verrijkte het cellorepertoire met een honderdtal composities. Zijn œuvre omvat onder meer:
- vier celloconcerto’s
- een 20-tal fantasieën met begeleiding van piano, kwartet, kwintet of kamerorkest
- caprices en etudes voor twee cello’s of cello en piano, waaronder de Six Caprices en 6 Etudes
- zes duo’s voor cello & viool met Joseph Ghys, Henry Vieuxtemps en Hubert Léonard
- drieëntwintig duo’s voor cello & piano met Joseph Gregoir
Servais componeerde in volle romantische periode. Zijn composities zijn uiterst virtuoos, maar ook heel lyrisch. Servais’ composities vormen zelfs voor de meest ervaren cellist een uitdaging.
Zeventig van Servais’ composities werden gedrukt en heruitgegeven. Van Souvenir de Spa (opus 2) bestaan meer dan honderd edities, transcripties en parafrases. De Six Caprices (opus 11) zijn verspreid in minstens zestig uitgaven en het Concerto en Si mineur (opus 5) in een dertigtal. Aan al die uitgaven kwamen meer dan zeventig uitgeverijen te pas, in Duitsland, Frankrijk, Italië, België, Oostenrijk, Polen, Zwitserland, Groot-Brittannië, Rusland en de Verenigde Staten.
Vandaag hebben heel wat internationaal bekende solisten composities van Servais in hun repertoire. Het bekendste is Souvenir de Spa, maar ook een dertigtal andere werken verschijnen af en toe op het programma, van Tokyo via New York of Melbourne tot Praag.
Servais’ Six Caprices blijven een belangrijke rol spelen in het cello-onderricht over de hele wereld. Een aantal heruitgaven komt aan die vraag tegemoet: de Six Caprices verschenen recent in Duitsland, Frankrijk, Italië en de Verenigde Staten. Vele duizenden jonge cellisten maken op die manier kennis met Servais.
Achtentwintig composities verschenen al op plaat en cd. Van nog eens twaalf andere bestaat een archiefopname. Sommige cd’s zijn wereldwijd verkrijgbaar.
We mogen voorzichtig concluderen dat elk moment van de dag wel ergens ter wereld muziek van Servais wordt uitgevoerd, ingestudeerd, afgespeeld of uitgezonden.